Hľadáte riešenie, ako svoju stravu dopĺňať o výživné a nenáročné zdroje vitamínov? Jeden takýto zázrak možno nájsť v drobnej nenáročnej bylinke s názvom žerucha. Je až zarážajúce, že práve ona si pred zaradením medzi silné výživné antioxidanty vyslúžila trpký prívlastok buriny a nepotrebnej listovej zelenej.
Dnes už našťastie nie sme v časoch, keď sa drobné okrúhle listy každej nevýraznej jedlej stonky a kvetov považovali za zbytočnosť. Vieme argumentovať, ako svojím obsahom makroživín, vitamínov a minerálov prospešne vplýva na ľudský organizmus.
To dokazuje napríklad optimálnym prísunom bielkovín ako zdrojov energie, výživy a regenerácie pre svaly a kosti. Ukrýva v sebe 2,5 g bielkovín prepočítaných na 100 g čerstvej žeruchy. Vieme z nej zároveň čerpať aj zdroje postupne uvoľňovanej energie. Počas celého dňa nás chráni pred oxidačným stresom a záťažou pre trávenie vďaka 1 – 1,5 g vlákniny. Pri žeruche nemožno vynechať spolupôsobenie omega 3 a 6 mastných kyselín a ani tých najlepších antioxidantov.
Článok pokračuje pod reklamou
Žerucha dokáže aktivovať a pre telo plnohodnotne využívať vitamín C a E. Ide o jedny z najlepších zdrojov, ako odstraňovať ťažké kovy, baktérie, vírusy a udržiavať v tele rovnováhu medzi ich aktivitou a telu vlastnými likvidačnými účinkami.
Všetko to je možné, len ak spomínané antioxidanty aktivuje hlavná obranná línia nášho tela. Nesie pomenovanie glutatión, využíva sa pri oslabení základných životne dôležitých orgánov, pri autoimunitných poruchách, pri vyčerpanosti, nedostatku energie a nedostatočnej nervovej činnosti.
Žerucha vo svojej krémovej konzistencii zo semien zmiešaných s vodou a medom skvelo regeneruje suchú a podráždenú pokožku, zlepšuje jej prirodzený ochranný film v zimných a možno ju používať aj ako obranný zdroj pred UV žiarením v letných mesiacoch.
Nespornou výhodou je jej využitie ako hydroponickej izbovej rastliny. Žerucha teda neprináša len odpoveď, čo je to glutatión, ale pomocou nej spoznávame aj výhody vlastného pestovania a zberu podľa potreby. Celoročne ju možno kedykoľvek v čerstvom stave použiť ako prísadu v jedálničku, v podobe výluhov ošetrovať pokožku a vlasy alebo si ňou len tak pre radosť ozdobovať vlastný príbytok.