V teplovzdušnom hrnci sa dá variť aj zdravo - 5 konkrétnych príkladov

Milujete vyprážané pokrmy, ale ste opatrní, pokiaľ ide o ich vplyv na oblasť vášho pása? Možno by ste mohli zvážiť vybaviť arzenál vašich kuchynských nástrojov teplovzdušnou fritézou. Je to relatívne nový - a neuveriteľne populárny - prístroj, ktorý pomáha vytvárať zdravšie verzie smažených jedál, ktoré máte radi, od hranoliek až po kuracie krídelká. Popularita tohto kuchynského vybavenia spočíva v tom, že ide o nový spôsob, ako žiť zdravšie. Najmä pre ľudí, ktorí dodržiavajú diéty s nízkym obsahom sacharidov, to je objavný a zábavný spôsob, ako dosiahnuť ciele, bez toho, aby sa cítili o niečo ukrátení.


zdroj: Enjoy the Life/shutterstock.com

Ako fungujú teplovzdušné fritézy?

Fritéza funguje ako konvekčná rúra, ale sedí na vašej pracovnej doske. Na tepelnú prípravu surovín v koši vo vnútri používa horúci cirkulujúci vzduch - a ak sa tak rozhodnete, aj trochu oleja. Môžete ju použiť úplne bez pridania oleja, ale pár pridaných kvapiek všeobecne zvyšuje chuť. Tak či onak, zníženie množstva použitého oleja zníži príjem tukov a kalórií. Odhaduje, že smaženie horúcim vzduchom pomôže znížiť príjem kalórií o 70 až 80 percent. Preto je jednoznačne lepší teplovzdušný hrniec ako iné, klasické spôsoby smaženia, ak je vašim primárnym cieľom strata hmotnosti, ale napriek tomu sa chuti smaženého jedla nechcete (alebo neviete) vzdať.

Okrem vyššieho obsahu tuku a kalórií, pri klasickom vyprážaní môžu vzniknúť aj potenciálne nebezpečné zlúčeniny, ako je akrylamid. Akrylamid je zlúčenina, ktorá sa tvorí v potravinách bohatých na uhľohydráty pri varení pri vysokej teplote, akým je aj vyprážanie. Akrylamid je klasifikovaný ako „pravdepodobný ľudský karcinogén“, čo znamená, že niektoré výskumy ukazujú, že akrylamid môže súvisieť s vývojom rakoviny. Fritovanie vašich jedál vzduchom namiesto použitia klasickej fritézy môže pomôcť znížiť obsah akrylamidu vo vyprážaných potravinách. Jedna štúdia zistila, že pri fritovaní vzduchom sa znížil obsah akrylamidu až o 90% v porovnaní s tradičným smažením.

Tipy na prípravu zdravých pokrmov v teplovzdušnej fritéze

Zdravé stravovanie je závislé od potravín, ktoré pripravujete. To, či je teplovzdušný hrniec zdravý alebo nie, závisí od toho, čo do neho dáte. Mrazené predpripravené rybie prsty, hranolky a krídelká boli s najväčšou pravdepodobnosťou vopred smažené, takže ich zohriatie vo vzduchovej fritéze neznamená, že sú zdravšie. Fritovať vzduchom čerstvé paradajky a brokolicu a robiť hranolky od nuly je však zdravá cesta.

Tiež by ste mali byť opatrní, aby ste to nepreháňali. Teplovzdušná fritéza je síce zdravšou alternatívou ku klasickému fritovaniu, ale to z nej ešte nerobí najzdravšiu metódu varenia. Smaženie vzduchom vás môže uviesť do omylu, že si budete myslieť, že je v poriadku jesť vyprážané jedlo častejšie, ako by sa malo. Ak budete jesť takto upravené pokrmy stále znova a znova, nakoniec to pre vás nebude také zdravé, ako ste pôvodne zamýšľali.


zdroj: leungchopan/shutterstock.com

Najlepšie recepty pre nováčikov na scéne teplovzdušných fritéz

Teplovzdušná fritéza nemusí byť pre každého, ale je skvelým doplnkom vašej kuchyne, ak máte priestor a preferujete smažené jedlá. Je ideálna pre ľudí, ktorí sa nechcú vzdať chuti vysmážaného jedla, ale snažia sa ho získať v zdravšom prevedení.

  1. Vzduchom smažené škoricové „donutky“

Šišky nie sú najzdravším raňajkovým artiklom, ale vzduchom smažené donutky ponúkajú ľahšiu a zdravšiu alternatívu. Majú nižší obsah tuku, pretože sa tu používa výrazne menej oleja - stačí len nastriekať kôš pred pečením. Použite svoj obľúbený a osvedčený recept. A aby ste ich udržali úplne „light“, na konci ich posypte namiesto cukru zmesou stévie a škorice.

  1. Cuketové hranolky

Cuketa je vynikajúcim zdrojom vitamínu C. Aj keď sa preukázalo, že teplo redukuje množstvo vitamínu C v potravinách, surová cuketa ho ponúka 12 miligramov, alebo 20 percent dennej hodnoty, len v ¾ šálky. Vynikajúci spôsob, ako si vychutnať túto zeleninu sú hranolky. Cuketové hranolky pripravené v rúre často končia kašovité - nie ako verzia fritovaná vzduchom! Hranolky vychádzajú z teplovzdušnej fritézy chrumkavé, majú nízky obsah sacharidov a sú povolené v trendovej ketogénnej diéte s vysokým obsahom tukov a nízkym obsahom sacharidov.

  1. Chrumkavé kelové chipsy

k hľadáte zdravý snack pripravte si kelové chipsy. Sú chrumkavé, syrové, mierne slané a uspokoja vašu túžbu po chrumkavom občerstvení. Väčšinou sú pripravené len z kelu a oleja, trochu nudné, však? Preto namočte kelové lupienky do chutného kešu syra ochuteného cesnakom. Kel je superpotravina plná vitamínov a minerálov. Kešu syr na čipsoch dodáva bielkoviny a zdravý tuk pre ľahké občerstvenie bez výčitiek svedomia. Kelové čipsy možno skladovať v sklenenej nádobe s voľne priliehajúcim vekom, aby si zachovali chrumkavosť až 3 dni.

4. Chrumkavé tofu

Častou sťažnosťou na tofu je jeho mäkká a gumená textúra. Skúste vzduchom fritované tofu. Ak ho zmiešate s marinádou z kukuričného alebo zemiakového škrobu a pripravíte vo vzduchovej fritéze, výsledkom sú chrumkavé kúsky tofu, ktoré môžete pridať do svojho šalátu. Nebojte sa marinovať vo svojej obľúbenej omáčke alebo dressingu.

Tu je niekoľko variácií:

  • ¼ šálky obľúbenej domácej alebo kupovanej vinaigrette
  • 2 lyžice balzamikového octu, 1 lyžica olivového oleja, 1 čajová lyžička talianskeho korenia
  • 2 lyžice citrónovej šťavy, 1 lyžica slnečnicového oleja, ½ čajovej lyžičky soli a čierneho korenia

Nech už si vyberiete akúkoľvek marinádu, kukuričný, resp. zemiakový škrob je to, čo dodáva pokrmu chrumkavosť v reštauračnom štýle.

5. Kuracie prsíčka

Tieto sú ľahko obalené a vyžadujú iba 1 lyžicu oleja. Každá porcia obsahuje menej ako 200 kalórií a môže byť na stole za menej ako 30 minút. Do bežnej strúhanky pridajte dochucovaciu zmes soli, papriky, čierneho korenia, cesnakového prášku, cibuľového prášku a kajenského korenia. Miešajte, aby sa ingrediencie spojili. Tradičné recepty predpisujú najskôr kuracie mäso obaliť v múke, potom vo vajci a potom v strúhanke. U tohto receptu vynecháme múku a vajíčko a kúsky mäsa jednoducho potrieme olivovým olejom. Absolútne to stačí na to, aby sa strúhanka prilepila.

Pri experimentovaní s kuracími prsiami pečenými v rúre ste určite zistili, že vysoká teplota pomôže dosiahnuť dokonale šťavnaté kuracie mäso. To isté platí aj pre tento recept! Väčšina fritéz má maximálnu teplotu 200 ° C a to je to, čo používame aj v tomto prípade. Teplovzdušná fritéza nevarí rovnomerne zhora a zdola, takže je dôležité kurča v polčase otočiť.

Prečo potrebujete teplovzdušný hrniec?

Chrumkavé vyprážané jedlo pripravené s malým množstvom oleja alebo bez oleja je delikátne lákavá ponuka. To je zlatý prísľub teplovzdušných fritéz a súčasne aj vysvetlenie, prečo ich popularita neustále rastie.

A budete ju milovať aj Vy, ak:

  • máte radi vyprážané jedlá, ale chcete žiť zdravšie
  • chcete konzumovať menej kalórií
  • vo svojej strave máte radi rozmanitosť
  • varenie vás nudí a potrebujete v kuchyni trochu vzrušenia
  • neradi by ste si ohrievali rúru na malé porcie
  • možno nemáte sporák / rúru
  • radi skúšate nové kuchynské pomôcky a chcete si vychutnať zábavu pri varení v teplovzdušnej fritéze.

Zdroje informácií:

Zdieľať príspevok
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
Aktuálne
NajčítanejŠie
 
Vengrín absolvoval stretnutie s ministerkou kultúry, hovorili aj o rozvoji regiónu
11.apr.2024 - Jednou z hlavných tém stretnutia bola plánovaná kompletná rekonštrukcia domu Dr. Vladimíra Clementisa v Tisovci.  Ďalej...
Pridajte sa do tímu ako web dizajnér a grafik
21.mar.2024 - Niektoré veci v živote sa naplánovať nedajú, úspech v biznise však áno, to je heslo marketingovej spoločnosti Prognessa.com Ďalej...
Skvelá pracovná príležitosť: Hľadá sa asistent/ka konateľa
21.mar.2024 - Predstav si moment, keď sa otvárajú dvere novým možnostiam a príležitostiam, ktoré môžu zmeniť tvoj život. Ďalej...
Kraj problémy s novým dopravným systémom eviduje. Poznáme ich riešenie, ubezpečuje predseda BBSK
8.mar.2024 - Župan považuje za podstatné, že prechod na nový systém bol aj napriek tomu úspešný a systém neskolaboval. Ďalej...
Rimava.sk hľadá nového redaktora a junior redaktora, pridajte sa k nám
5.mar.2024 - Si šikovný? Zaujímaš sa o dianie v regiónoch Gemer, Malohont a Novohrad? Rád pracuješ v kolektíve? Ak áno, máme pre teba zaujímavú ponuku na prácu.  Ďalej...

DO POZORNOSTI

Od profesionálneho pretekára k podnikateľovi: Filip Balciar otvára tretiu cyklistickú predajňu
Bývalý pretekár v horskej a cestnej cyklistike Filip Balciar prevádzkuje momentálne dve predajne Profibikers.sk v Lučenci a v Rimavskej Sobote. Ďalej...
5.apr.2024 - Bývalý pretekár v horskej a cestnej cyklistike Filip Balciar prevádzkuje momentálne dve predajne Profibikers.sk v Lučenci a v Rimavskej Sobote. Ďalej...

Šport

Hnúšťanskí a revúcki kickboxeri si z Trnavy priniesli pódiové umiestnenia
3.mar.2024 - Na tatami sa postavilo 214 súťažiacich z 32 klubov a z 3 krajín – Slovensko, Česko a Maďarsko. Ďalej...
3.mar.2024 - Na tatami sa postavilo 214 súťažiacich z 32 klubov a z 3 krajín – Slovensko, Česko a Maďarsko. Ďalej...
V Seredi sa konalo prvé kolo Slovenského pohára, Krahulcová odišla so striebrom
4.sep.2023 - Uplynulú sobotu (2. septembra) sa v Seredi konalo historicky prvé kolo Slovenského pohára v cyklistickej disciplíne gravel. Ďalej...
Mesto Hnúšťa aktualizovalo otváracie hodiny kúpaliska
15.aug.2023 - Letné počasie nám ešte ale nepovedalo posledné slovo a bazény môžete stále využiť. Ďalej...

Hnúšťanskí taekwondisti si z pobrežia Balatonu priniesli zlato, striebro, aj víťazný pohár

28.jún.2023 - Na pobreží Balatonu sa konal 2. ročník medzinárodnej súťaže Beach Poomsae 2023. Ďalej...

Medailová žatva taekwondistiek z Hnúšte: Nestratili sa v konkurencii susedných štátov

9.jún.2023 - Tie úspešne reprezentovali v poomsae klub aj mesto Hnúšťa. Ďalej...

Hnúšťanské taekwondistky na súťaži opäť hviezdili

17.máj.2023 - Zo športového podujatia odšili s jednou striebornou medailou a so štyrmi zlatými. Ďalej...

Téma týždňa

Značka Regionálny produkt Gemer-Malohont sa rozrástla o 11 nových členov
13.dec.2023 - Oblastná organizácia cestovného ruchu GEMER prvýkrát ako koordinátor značky regionálny produkt Gemer-Malohont, udelila certifikáty novým regionálnym producentom a poskytovateľom služieb. Ďalej...

Značka Regionálny produkt Gemer-Malohont sa rozrástla o 11 nových členov

13.dec.2023 - Oblastná organizácia cestovného ruchu GEMER prvýkrát ako koordinátor značky regionálny produkt Gemer-Malohont, udelila certifikáty novým regionálnym producentom a poskytovateľom služieb. Ďalej...

REGIÓN A POLITIKA

Predčasné parlamentné voľby 2023: V okrese Poltár vyhrala jasne strana Smer - Sociálna demokracia
2.okt.2023 - Na druhom mieste skončila strana Hlas - Sociálna demokracia. Ďalej...
2.okt.2023 - Na druhom mieste skončila strana Hlas - Sociálna demokracia. Ďalej...

Rozhovor

Uvedomujem si silu získaného mandátu, hovorí nový primátor Hnúšte
6.nov.2022 - Do kandidatúry sa podľa jeho slov púšťal bez akýchkoľvek očakávaní. Ďalej...
6.nov.2022 - Do kandidatúry sa podľa jeho slov púšťal bez akýchkoľvek očakávaní. Ďalej...

Kultúra

Pripravovaná kniha odhalí najkrajšie umelecké zábery regionálnych fotografov z nášho regiónu
17.okt.2023 - Kniha Čarovná Rimavská Sobota a okolie bude plná tých najkrajších umeleckých fotografií od regionálnych fotografov na mesto Rimavská Sobota, mestá Hnúšťa a Tisovec. Ďalej...
17.okt.2023 - Kniha Čarovná Rimavská Sobota a okolie bude plná tých najkrajších umeleckých fotografií od regionálnych fotografov na mesto Rimavská Sobota, mestá Hnúšťa a Tisovec. Ďalej...

Zaujímavosti z regIónu

Ako ozdobiť umelý vianočný veniec
2.apr.2024 - Máte radi vianočné tvorenie? Zdobenie vchodových dverí, schodísk a napokon vianočného stromčeka? K podobne milým aktivitám patrí aj zdobenie vianočného venca. Ak každý rok vymyslíte iný štýl výzdoby, potom by nemala obísť ani váš vianočný veniec. Ozdobme ho spoločne! Základ je kvalitný veniec Aby vianočný veniec pôsobil tip-top, veľkú úlohu nezohráva len jeho výzdoba, ale […] Ďalej...
2.apr.2024 - Máte radi vianočné tvorenie? Zdobenie vchodových dverí, schodísk a napokon vianočného stromčeka? K podobne milým aktivitám patrí aj zdobenie vianočného venca. Ak každý rok vymyslíte iný štýl výzdoby, potom by nemala obísť ani váš vianočný veniec. Ozdobme ho spoločne! Základ je kvalitný veniec Aby vianočný veniec pôsobil tip-top, veľkú úlohu nezohráva len jeho výzdoba, ale […] Ďalej...
©2022 Gemerská mediálna spoločnosť, s.r.o., Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Akékoľvek rozmnožovanie časti alebo celku textov, fotografií, grafov akýmkoľvek spôsobom, v slovenskom, ale aj v inom jazyku bez písomného súhlasu vydavateľa je zakázané.
©2023 Gemerská mediálna spoločnosť, s.r.o., Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Akékoľvek rozmnožovanie časti alebo celku textov, fotografií, grafov akýmkoľvek spôsobom, v slovenskom, ale aj v inom jazyku bez písomného súhlasu vydavateľa je zakázané.
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram