V teplovzdušnom hrnci sa dá variť aj zdravo - 5 konkrétnych príkladov

15. marca 2021 | 18:00 |

Milujete vyprážané pokrmy, ale ste opatrní, pokiaľ ide o ich vplyv na oblasť vášho pása? Možno by ste mohli zvážiť vybaviť arzenál vašich kuchynských nástrojov teplovzdušnou fritézou. Je to relatívne nový - a neuveriteľne populárny - prístroj, ktorý pomáha vytvárať zdravšie verzie smažených jedál, ktoré máte radi, od hranoliek až po kuracie krídelká. Popularita tohto kuchynského vybavenia spočíva v tom, že ide o nový spôsob, ako žiť zdravšie. Najmä pre ľudí, ktorí dodržiavajú diéty s nízkym obsahom sacharidov, to je objavný a zábavný spôsob, ako dosiahnuť ciele, bez toho, aby sa cítili o niečo ukrátení.


zdroj: Enjoy the Life/shutterstock.com

Ako fungujú teplovzdušné fritézy?

Fritéza funguje ako konvekčná rúra, ale sedí na vašej pracovnej doske. Na tepelnú prípravu surovín v koši vo vnútri používa horúci cirkulujúci vzduch - a ak sa tak rozhodnete, aj trochu oleja. Môžete ju použiť úplne bez pridania oleja, ale pár pridaných kvapiek všeobecne zvyšuje chuť. Tak či onak, zníženie množstva použitého oleja zníži príjem tukov a kalórií. Odhaduje, že smaženie horúcim vzduchom pomôže znížiť príjem kalórií o 70 až 80 percent. Preto je jednoznačne lepší teplovzdušný hrniec ako iné, klasické spôsoby smaženia, ak je vašim primárnym cieľom strata hmotnosti, ale napriek tomu sa chuti smaženého jedla nechcete (alebo neviete) vzdať.

Okrem vyššieho obsahu tuku a kalórií, pri klasickom vyprážaní môžu vzniknúť aj potenciálne nebezpečné zlúčeniny, ako je akrylamid. Akrylamid je zlúčenina, ktorá sa tvorí v potravinách bohatých na uhľohydráty pri varení pri vysokej teplote, akým je aj vyprážanie. Akrylamid je klasifikovaný ako „pravdepodobný ľudský karcinogén“, čo znamená, že niektoré výskumy ukazujú, že akrylamid môže súvisieť s vývojom rakoviny. Fritovanie vašich jedál vzduchom namiesto použitia klasickej fritézy môže pomôcť znížiť obsah akrylamidu vo vyprážaných potravinách. Jedna štúdia zistila, že pri fritovaní vzduchom sa znížil obsah akrylamidu až o 90% v porovnaní s tradičným smažením.

Tipy na prípravu zdravých pokrmov v teplovzdušnej fritéze

Zdravé stravovanie je závislé od potravín, ktoré pripravujete. To, či je teplovzdušný hrniec zdravý alebo nie, závisí od toho, čo do neho dáte. Mrazené predpripravené rybie prsty, hranolky a krídelká boli s najväčšou pravdepodobnosťou vopred smažené, takže ich zohriatie vo vzduchovej fritéze neznamená, že sú zdravšie. Fritovať vzduchom čerstvé paradajky a brokolicu a robiť hranolky od nuly je však zdravá cesta.

Tiež by ste mali byť opatrní, aby ste to nepreháňali. Teplovzdušná fritéza je síce zdravšou alternatívou ku klasickému fritovaniu, ale to z nej ešte nerobí najzdravšiu metódu varenia. Smaženie vzduchom vás môže uviesť do omylu, že si budete myslieť, že je v poriadku jesť vyprážané jedlo častejšie, ako by sa malo. Ak budete jesť takto upravené pokrmy stále znova a znova, nakoniec to pre vás nebude také zdravé, ako ste pôvodne zamýšľali.


zdroj: leungchopan/shutterstock.com

Najlepšie recepty pre nováčikov na scéne teplovzdušných fritéz

Teplovzdušná fritéza nemusí byť pre každého, ale je skvelým doplnkom vašej kuchyne, ak máte priestor a preferujete smažené jedlá. Je ideálna pre ľudí, ktorí sa nechcú vzdať chuti vysmážaného jedla, ale snažia sa ho získať v zdravšom prevedení.

  1. Vzduchom smažené škoricové „donutky“

Šišky nie sú najzdravším raňajkovým artiklom, ale vzduchom smažené donutky ponúkajú ľahšiu a zdravšiu alternatívu. Majú nižší obsah tuku, pretože sa tu používa výrazne menej oleja - stačí len nastriekať kôš pred pečením. Použite svoj obľúbený a osvedčený recept. A aby ste ich udržali úplne „light“, na konci ich posypte namiesto cukru zmesou stévie a škorice.

  1. Cuketové hranolky

Cuketa je vynikajúcim zdrojom vitamínu C. Aj keď sa preukázalo, že teplo redukuje množstvo vitamínu C v potravinách, surová cuketa ho ponúka 12 miligramov, alebo 20 percent dennej hodnoty, len v ¾ šálky. Vynikajúci spôsob, ako si vychutnať túto zeleninu sú hranolky. Cuketové hranolky pripravené v rúre často končia kašovité - nie ako verzia fritovaná vzduchom! Hranolky vychádzajú z teplovzdušnej fritézy chrumkavé, majú nízky obsah sacharidov a sú povolené v trendovej ketogénnej diéte s vysokým obsahom tukov a nízkym obsahom sacharidov.

  1. Chrumkavé kelové chipsy

k hľadáte zdravý snack pripravte si kelové chipsy. Sú chrumkavé, syrové, mierne slané a uspokoja vašu túžbu po chrumkavom občerstvení. Väčšinou sú pripravené len z kelu a oleja, trochu nudné, však? Preto namočte kelové lupienky do chutného kešu syra ochuteného cesnakom. Kel je superpotravina plná vitamínov a minerálov. Kešu syr na čipsoch dodáva bielkoviny a zdravý tuk pre ľahké občerstvenie bez výčitiek svedomia. Kelové čipsy možno skladovať v sklenenej nádobe s voľne priliehajúcim vekom, aby si zachovali chrumkavosť až 3 dni.

4. Chrumkavé tofu

Častou sťažnosťou na tofu je jeho mäkká a gumená textúra. Skúste vzduchom fritované tofu. Ak ho zmiešate s marinádou z kukuričného alebo zemiakového škrobu a pripravíte vo vzduchovej fritéze, výsledkom sú chrumkavé kúsky tofu, ktoré môžete pridať do svojho šalátu. Nebojte sa marinovať vo svojej obľúbenej omáčke alebo dressingu.

Tu je niekoľko variácií:

  • ¼ šálky obľúbenej domácej alebo kupovanej vinaigrette
  • 2 lyžice balzamikového octu, 1 lyžica olivového oleja, 1 čajová lyžička talianskeho korenia
  • 2 lyžice citrónovej šťavy, 1 lyžica slnečnicového oleja, ½ čajovej lyžičky soli a čierneho korenia

Nech už si vyberiete akúkoľvek marinádu, kukuričný, resp. zemiakový škrob je to, čo dodáva pokrmu chrumkavosť v reštauračnom štýle.

5. Kuracie prsíčka

Tieto sú ľahko obalené a vyžadujú iba 1 lyžicu oleja. Každá porcia obsahuje menej ako 200 kalórií a môže byť na stole za menej ako 30 minút. Do bežnej strúhanky pridajte dochucovaciu zmes soli, papriky, čierneho korenia, cesnakového prášku, cibuľového prášku a kajenského korenia. Miešajte, aby sa ingrediencie spojili. Tradičné recepty predpisujú najskôr kuracie mäso obaliť v múke, potom vo vajci a potom v strúhanke. U tohto receptu vynecháme múku a vajíčko a kúsky mäsa jednoducho potrieme olivovým olejom. Absolútne to stačí na to, aby sa strúhanka prilepila.

Pri experimentovaní s kuracími prsiami pečenými v rúre ste určite zistili, že vysoká teplota pomôže dosiahnuť dokonale šťavnaté kuracie mäso. To isté platí aj pre tento recept! Väčšina fritéz má maximálnu teplotu 200 ° C a to je to, čo používame aj v tomto prípade. Teplovzdušná fritéza nevarí rovnomerne zhora a zdola, takže je dôležité kurča v polčase otočiť.

Prečo potrebujete teplovzdušný hrniec?

Chrumkavé vyprážané jedlo pripravené s malým množstvom oleja alebo bez oleja je delikátne lákavá ponuka. To je zlatý prísľub teplovzdušných fritéz a súčasne aj vysvetlenie, prečo ich popularita neustále rastie.

A budete ju milovať aj Vy, ak:

  • máte radi vyprážané jedlá, ale chcete žiť zdravšie
  • chcete konzumovať menej kalórií
  • vo svojej strave máte radi rozmanitosť
  • varenie vás nudí a potrebujete v kuchyni trochu vzrušenia
  • neradi by ste si ohrievali rúru na malé porcie
  • možno nemáte sporák / rúru
  • radi skúšate nové kuchynské pomôcky a chcete si vychutnať zábavu pri varení v teplovzdušnej fritéze.

Zdroje informácií:

Zdieľať príspevok
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
Aktuálne
Najčítanejśie
 
Komunikáciu medzi Hnúšťou a Tisovcom by mali cestári opravovať zhruba do 26. mája
8.máj.2021 - Následne, po ukončení prác medzi Hnúšťou a Tisovcom, sa má začať rekonštrukcia ďalšieho úseku komunikácie I/72. Ďalej...
Pripravovaná zmena môže znížiť počet policajtov v regióne
6.máj.2021 - Policajná hovorkyňa z KR PZ v Banskej Bystrici Mária Faltániová potvrdila to, že zmena bola navrhnutá, no oficiálne rozhodnutie ešte nepadlo. Ďalej...
Tisovská Šťavica sa postupne mení k lepšiemu, dôležitým prírastkom bude nová tančiareň
6.máj.2021 - Návštevníci areálu môžu už niekoľko rokov využívať drevený altánok aj s ohniskom a pribudol i ďalší mobiliár. Ďalej...
Študenti z Tisovca sa v programe JA Slovensko umiestnili v TOP 5 na celom Slovensku
5.máj.2021 - Celý veľtrh organizovala nezisková organizácia JA Slovensko v rámci programu Aplikovaná ekonómia. Ďalej...

DO POZORNOSTI

Študenti z Tisovca sa v programe JA Slovensko umiestnili v TOP 5 na celom Slovensku
Celý veľtrh organizovala nezisková organizácia JA Slovensko v rámci programu Aplikovaná ekonómia. Ďalej...
5.máj.2021 - Celý veľtrh organizovala nezisková organizácia JA Slovensko v rámci programu Aplikovaná ekonómia. Ďalej...

Šport

Pandémia zasiahla v Hnúšti aj šport, najviac asi volejbalistov
20.mar.2021 - Vyplýva to z výročných správ, ktoré predložili predsedovi komisie školstva, kultúry a športu mestské zastupiteľstva (MsZ) Mariánovi Petrokovi. Ďalej...
20.mar.2021 - Vyplýva to z výročných správ, ktoré predložili predsedovi komisie školstva, kultúry a športu mestské zastupiteľstva (MsZ) Mariánovi Petrokovi. Ďalej...
HNÚŠŤA: Mestské zastupiteľstvo odkleplo športovým klubom dotácie 41 000 eur
2.mar.2021 - Dotácie v súhrnnej výške 41 000 eur pre športové kluby schválili poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Hnúšti na svojom zasadnutí 23. februára 2021. Ďalej...
Manažér MŠK Tisovec Rukavica: Najlepšie by bolo jarnú časť sezóny neodohrať
22.feb.2021 - Futbalové ihriská a štadióny sú aj v našom regióne naďalej prázdne. Kým po minulé roky v týchto dňoch prebiehala intenzívna príprava na jarnú časť sezóny, tento rok je všetko inak. Ďalej...

Hnúšťanskí futbalisti majú individuálnu prípravu

14.feb.2021 - Manažér klubu Marian Petrok tvrdí, že osud futbalovej jari je hmlistý, no napriek tomu stále verí, že sa sezóna stihne dohrať. Ďalej...

Julko Szöke ml. robí dobré meno nášmu futbalovému klubu a mestu Hnúšťa

9.feb.2021 - Náš odchovanec a teraz profesionálny futbalista Julko Szöke prešiel ako mladý futbalista našimi prípravkami a kategóriou mladších žiakov Ďalej...

FUTBAL: Hnúšťa na jeseň príjemne prekvapila. Manažér hráčom aj trénerovi verí

22.nov.2020 - Tím na čele s trénerom Júliusom Szőkem stihol odohrať 9 zápasov, z ktorých vyhral 4 a v 3 remizoval. Ďalej...

Téma týždňa

HNÚŠŤA: Občania môžu od mája pri narodení dieťaťa žiadať príspevok od mesta
29.apr.2021 - Jednorazový príspevok vo výške 50 eur bude od 1. mája 2021 poskytovať mesto Hnúšťa občanom pri narodení dieťaťa. Ďalej...

HNÚŠŤA: Občania môžu od mája pri narodení dieťaťa žiadať príspevok od mesta

29.apr.2021 - Jednorazový príspevok vo výške 50 eur bude od 1. mája 2021 poskytovať mesto Hnúšťa občanom pri narodení dieťaťa. Ďalej...

REGIÓN A POLITIKA

M. VARGOVÁ: Keď chce niekto robiť rozvoj vidieka, tak si musí na to najskôr požičať peniaze (rozhovor)
9.feb.2021 - Medzi témami rozhovoru bola byrokracia pri získavaní financií pre región, projekty v Hnúšti, potenciál pre turizmus či celkovo práca poslanca mestského zastupiteľstva. Ďalej...
9.feb.2021 - Medzi témami rozhovoru bola byrokracia pri získavaní financií pre región, projekty v Hnúšti, potenciál pre turizmus či celkovo práca poslanca mestského zastupiteľstva. Ďalej...

Rozhovor

M. VARGOVÁ: Keď chce niekto robiť rozvoj vidieka, tak si musí na to najskôr požičať peniaze (rozhovor)
9.feb.2021 - Medzi témami rozhovoru bola byrokracia pri získavaní financií pre región, projekty v Hnúšti, potenciál pre turizmus či celkovo práca poslanca mestského zastupiteľstva. Ďalej...
9.feb.2021 - Medzi témami rozhovoru bola byrokracia pri získavaní financií pre región, projekty v Hnúšti, potenciál pre turizmus či celkovo práca poslanca mestského zastupiteľstva. Ďalej...

Kultúra

Nová kniha priblíži život kokavskej rodáčky a prvej farárky na Slovensku Dariny Bancíkovej
4.máj.2021 - D. Bancíková bola úplne prvou ženou, ktorá bola 15. júla 1951 v Tisovci ordinovaná za farárku. Ďalej...
4.máj.2021 - D. Bancíková bola úplne prvou ženou, ktorá bola 15. júla 1951 v Tisovci ordinovaná za farárku. Ďalej...

Zaujímavosti z regIónu

Na Muránskej planine objavili novú jaskyňu, pribudne aj turistická ubytovňa
27.apr.2021 - Ďalšou novinkou v národnom parku bude nová turistická útulňa, ktorú finančne podporí spoločnosť madebythe. Ďalej...
27.apr.2021 - Ďalšou novinkou v národnom parku bude nová turistická útulňa, ktorú finančne podporí spoločnosť madebythe. Ďalej...
© 2021 Všetky práva vyhradené. Preberanie článkov bez súhlasu autora je prísne zakázané.
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram