Milujete vyprážané pokrmy, ale ste opatrní, pokiaľ ide o ich vplyv na oblasť vášho pása? Možno by ste mohli zvážiť vybaviť arzenál vašich kuchynských nástrojov teplovzdušnou fritézou. Je to relatívne nový - a neuveriteľne populárny - prístroj, ktorý pomáha vytvárať zdravšie verzie smažených jedál, ktoré máte radi, od hranoliek až po kuracie krídelká. Popularita tohto kuchynského vybavenia spočíva v tom, že ide o nový spôsob, ako žiť zdravšie. Najmä pre ľudí, ktorí dodržiavajú diéty s nízkym obsahom sacharidov, to je objavný a zábavný spôsob, ako dosiahnuť ciele, bez toho, aby sa cítili o niečo ukrátení.
Fritéza funguje ako konvekčná rúra, ale sedí na vašej pracovnej doske. Na tepelnú prípravu surovín v koši vo vnútri používa horúci cirkulujúci vzduch - a ak sa tak rozhodnete, aj trochu oleja. Môžete ju použiť úplne bez pridania oleja, ale pár pridaných kvapiek všeobecne zvyšuje chuť. Tak či onak, zníženie množstva použitého oleja zníži príjem tukov a kalórií. Odhaduje, že smaženie horúcim vzduchom pomôže znížiť príjem kalórií o 70 až 80 percent. Preto je jednoznačne lepší teplovzdušný hrniec ako iné, klasické spôsoby smaženia, ak je vašim primárnym cieľom strata hmotnosti, ale napriek tomu sa chuti smaženého jedla nechcete (alebo neviete) vzdať.
Okrem vyššieho obsahu tuku a kalórií, pri klasickom vyprážaní môžu vzniknúť aj potenciálne nebezpečné zlúčeniny, ako je akrylamid. Akrylamid je zlúčenina, ktorá sa tvorí v potravinách bohatých na uhľohydráty pri varení pri vysokej teplote, akým je aj vyprážanie. Akrylamid je klasifikovaný ako „pravdepodobný ľudský karcinogén“, čo znamená, že niektoré výskumy ukazujú, že akrylamid môže súvisieť s vývojom rakoviny. Fritovanie vašich jedál vzduchom namiesto použitia klasickej fritézy môže pomôcť znížiť obsah akrylamidu vo vyprážaných potravinách. Jedna štúdia zistila, že pri fritovaní vzduchom sa znížil obsah akrylamidu až o 90% v porovnaní s tradičným smažením.
Zdravé stravovanie je závislé od potravín, ktoré pripravujete. To, či je teplovzdušný hrniec zdravý alebo nie, závisí od toho, čo do neho dáte. Mrazené predpripravené rybie prsty, hranolky a krídelká boli s najväčšou pravdepodobnosťou vopred smažené, takže ich zohriatie vo vzduchovej fritéze neznamená, že sú zdravšie. Fritovať vzduchom čerstvé paradajky a brokolicu a robiť hranolky od nuly je však zdravá cesta.
Tiež by ste mali byť opatrní, aby ste to nepreháňali. Teplovzdušná fritéza je síce zdravšou alternatívou ku klasickému fritovaniu, ale to z nej ešte nerobí najzdravšiu metódu varenia. Smaženie vzduchom vás môže uviesť do omylu, že si budete myslieť, že je v poriadku jesť vyprážané jedlo častejšie, ako by sa malo. Ak budete jesť takto upravené pokrmy stále znova a znova, nakoniec to pre vás nebude také zdravé, ako ste pôvodne zamýšľali.
Teplovzdušná fritéza nemusí byť pre každého, ale je skvelým doplnkom vašej kuchyne, ak máte priestor a preferujete smažené jedlá. Je ideálna pre ľudí, ktorí sa nechcú vzdať chuti vysmážaného jedla, ale snažia sa ho získať v zdravšom prevedení.
Šišky nie sú najzdravším raňajkovým artiklom, ale vzduchom smažené donutky ponúkajú ľahšiu a zdravšiu alternatívu. Majú nižší obsah tuku, pretože sa tu používa výrazne menej oleja - stačí len nastriekať kôš pred pečením. Použite svoj obľúbený a osvedčený recept. A aby ste ich udržali úplne „light“, na konci ich posypte namiesto cukru zmesou stévie a škorice.
Cuketa je vynikajúcim zdrojom vitamínu C. Aj keď sa preukázalo, že teplo redukuje množstvo vitamínu C v potravinách, surová cuketa ho ponúka 12 miligramov, alebo 20 percent dennej hodnoty, len v ¾ šálky. Vynikajúci spôsob, ako si vychutnať túto zeleninu sú hranolky. Cuketové hranolky pripravené v rúre často končia kašovité - nie ako verzia fritovaná vzduchom! Hranolky vychádzajú z teplovzdušnej fritézy chrumkavé, majú nízky obsah sacharidov a sú povolené v trendovej ketogénnej diéte s vysokým obsahom tukov a nízkym obsahom sacharidov.
k hľadáte zdravý snack pripravte si kelové chipsy. Sú chrumkavé, syrové, mierne slané a uspokoja vašu túžbu po chrumkavom občerstvení. Väčšinou sú pripravené len z kelu a oleja, trochu nudné, však? Preto namočte kelové lupienky do chutného kešu syra ochuteného cesnakom. Kel je superpotravina plná vitamínov a minerálov. Kešu syr na čipsoch dodáva bielkoviny a zdravý tuk pre ľahké občerstvenie bez výčitiek svedomia. Kelové čipsy možno skladovať v sklenenej nádobe s voľne priliehajúcim vekom, aby si zachovali chrumkavosť až 3 dni.
4. Chrumkavé tofu
Častou sťažnosťou na tofu je jeho mäkká a gumená textúra. Skúste vzduchom fritované tofu. Ak ho zmiešate s marinádou z kukuričného alebo zemiakového škrobu a pripravíte vo vzduchovej fritéze, výsledkom sú chrumkavé kúsky tofu, ktoré môžete pridať do svojho šalátu. Nebojte sa marinovať vo svojej obľúbenej omáčke alebo dressingu.
Tu je niekoľko variácií:
Nech už si vyberiete akúkoľvek marinádu, kukuričný, resp. zemiakový škrob je to, čo dodáva pokrmu chrumkavosť v reštauračnom štýle.
5. Kuracie prsíčka
Tieto sú ľahko obalené a vyžadujú iba 1 lyžicu oleja. Každá porcia obsahuje menej ako 200 kalórií a môže byť na stole za menej ako 30 minút. Do bežnej strúhanky pridajte dochucovaciu zmes soli, papriky, čierneho korenia, cesnakového prášku, cibuľového prášku a kajenského korenia. Miešajte, aby sa ingrediencie spojili. Tradičné recepty predpisujú najskôr kuracie mäso obaliť v múke, potom vo vajci a potom v strúhanke. U tohto receptu vynecháme múku a vajíčko a kúsky mäsa jednoducho potrieme olivovým olejom. Absolútne to stačí na to, aby sa strúhanka prilepila.
Pri experimentovaní s kuracími prsiami pečenými v rúre ste určite zistili, že vysoká teplota pomôže dosiahnuť dokonale šťavnaté kuracie mäso. To isté platí aj pre tento recept! Väčšina fritéz má maximálnu teplotu 200 ° C a to je to, čo používame aj v tomto prípade. Teplovzdušná fritéza nevarí rovnomerne zhora a zdola, takže je dôležité kurča v polčase otočiť.
Chrumkavé vyprážané jedlo pripravené s malým množstvom oleja alebo bez oleja je delikátne lákavá ponuka. To je zlatý prísľub teplovzdušných fritéz a súčasne aj vysvetlenie, prečo ich popularita neustále rastie.
A budete ju milovať aj Vy, ak:
Zdroje informácií: