Tradičné medovníkové cesto v minulosti vydržalo aj niekoľko rokov

24. decembra 2015 | 12:10 |  |

Medovníky boli aj v minulosti typické hlavne pre obdobie adventu v podobe sladkej predzvesti Vianoc. Podľa slov Emílie Mázorovej, etnologičky z Novohradského múzea s galériou (NMG) v Lučenci sa piekli v kláštoroch, na panstvách a pripravovali si ich tiež vtedajší jednoduchí ľudia. Medovnikárstvo sa však vyvinulo aj ako samostatné remeslo.

medovnikyZa jeho kolísku je podľa etnologičky považovaný nemecký Norimberg, kde vznikol prvý medovnikársky cech v Európe. Neskôr sa rozšírilo do ďalších krajín, pričom medovnikárov označovali latinským výrazom dulcarius. "Zachovali sa záznamy, že medovnikárstvo na dnešnom území Slovenska existovalo už v 14. storočí, pričom hlavným centrom bola Bratislava. Tam bol v roku 1619 založený aj prvý medovnikársky cech v celom Uhorsku," podotkla. Ďalšie významné medovnikárske dielne boli na Slovensku v Trnave, Banskej Štiavnici, Levoči a Bardejove.

V Novohrade, ktorého históriou sa NMG zaoberá, sa medovnikárstvo rozvíjalo neskoršie. "Medovníky si ľudia piekli aj na dedinách, jednoznačným centrom však bol Lučenec, kde existovalo ako remeslo," uviedla Mázorová s tým, že súvisiace informácie však nesiahajú príliš ďaleko do minulosti. "V roku 1938 je doložené pernikárstvo na Sokolovskej ulici, ktoré patrilo Alexandrovi Kovácsovi Sándorovi. Druhým pernikárom bol Lajos Molnár, ktorý pôsobil na Šafárikovej ulici," priblížila.

Najdôležitejšou surovinou pri príprave medovníkového cesta bol med, ktorý medovnikári kupovali len od overených kupcov. "Bolo to podstatné, lebo od medu závisela aj kvalita medovnikára a jeho produktov. Artikuly, teda pravidlá medovnikárskych cechov, ho veľmi prísne zakazovali kupovať od priekupníkov," upozornila etnologička, podľa ktorej toto opatrenie malo prispieť ku kvalite a čistote medu. Druhou základnou zložkou bola ražná múka. "Nemám však vedomosť, že by sa niekde v archívoch zachovali kompletné pôvodné receptúry tohto cesta. Medovnikári si ich totiž prísne chránili. Bolo to veľké tajomstvo, ktoré sa dedilo z generácie na generáciu," vysvetlila Mázorová. Cudzí človek sa podľa jej slov mohol k týmto informáciám dostať jedine vďaka sobášu. "Keď sa vydávala dcéra medovnikára, zvykla do vena dostať aj priamo hotové cesto," dodala.

Medovníkové cesto sa vyrábalo vo veľkom a do zásoby. "Uvarený med zahorúca vyliali do veľkého dreveného koryta, pridali ražnú múku a drevenou lopatou túto zmes vymiešali na riedke tekuté cesto. Nechali ho vychladnúť, až kým úplne nestuhlo a následne ho ukladali do drevených dební, ktoré skladovali na tmavom mieste. Takéto cesto stálo niekoľko mesiacov, ba dokonca aj rokov, a jeho kvalita sa tým zvyšovala," zdôraznila etnologička. Ako dodala, špecifická chuť medovníkov od rôznych medovnikárov závisela od pridávaných prísad a korenín i dĺžky ich pečenia.

Zo skladovaného cesta medovnikári postupne odkrajovali a vtláčali ho do drevených foriem, ktoré dávali medovníkom tvar. Spočiatku sa používali jednoduché hlinené formy, neskôr okrúhle drevené bez ozdôb. "Na vrchole rozmachu medovnikárstva boli typické vyrezávané drevené formy so zložitými umeleckými motívmi, ktoré si medovnikári zvykli vyrezávať sami. Na ich výrobu však bežne nebol čas, preto ich zhotovovali hlavne počas zimy. Najkvalitnejšie boli z hruškového dreva, v nutných prípadoch sa vyrábali aj z lipy," ozrejmila Mázorová.

Predaj medovníkov v tomto vrcholnom období podľa jej slov závisel aj od ich dekoratívnosti. "Medzi medovnikármi vládla konkurencia a predháňali sa, ktorý majster prinesie na trh novú a čo najoriginálnejšiu podobu medovníka," vysvetlila s tým, že na nich prevládali náboženské výjavy, obrazy zo života vyšších vrstiev či dokonca podobizne panovníkov. "Takéto medovníky však boli určené hlavne pre šľachtu. Pre poddanský ľud boli jednoduchšie, v tvare srdca či bábiky. Pre deti mali tvary husárov, koníkov a podobne," doplnila etnologička.

Ústup medovnikárstva nastal v 19. storočí. "Súvisel s priemyselnou revolúciou a vznikom cukrovarov a cukrárstva. Medovnikárstvo postupne zaniklo a s ním aj tradičné medovníky. Tie dnešné by sa z odbornej stránky mali označovať skôr termínom perníky. Rozdiel je napríklad v tom, že sa nevtláčajú do foriem, ale vykrajujú," zakončila.

Zdieľať príspevok
Diskusia k príspevku
Odporúčáme

DO POZORNOSTI

PROGNESSA hľadá obchodného zástupcu v oblasti marketingu a reklamy
Spoločnosť PROGNESSA je kreatívna digitálna marketingová agentúra so sídlom v Rimavskej Sobote. Ďalej...
19.jan.2022 - Spoločnosť PROGNESSA je kreatívna digitálna marketingová agentúra so sídlom v Rimavskej Sobote. Ďalej...

Šport

ObFZ Rimavská Sobota si bude voliť predsedu. Hnúšťan Marian Petrok chce post obhájiť
17.nov.2021 - Portál Echoviny.sk sa porozprával s úradujúcim šéfom oblastného zväzu Marianom Petrokom. Ďalej...
17.nov.2021 - Portál Echoviny.sk sa porozprával s úradujúcim šéfom oblastného zväzu Marianom Petrokom. Ďalej...
Ešte v júli nepoznali skladbu mužstva. MŠK Tisovec sa chce záchranárskym prácam vyhnúť
10.nov.2021 - Portál Echoviny.sk sa porozprával s manažérom MŠK Tisovec Petrom Rukavicom. Ďalej...
Kokavčania prezimujú na šiestom mieste, Mário Sendrei je ligovým kráľom strelcov
9.nov.2021 - Šiestoligové mužstvo prečká zimnú prestávku na šiestom mieste pätnásťčlennej tabuľky.. Ďalej...

Termín Snow Film Festu v Hnúšti sa posunul

8.nov.2021 - Premietanie v Kine Rimava v Hnúšti sa malo pôvodne uskutočniť už túto sobotu. Ďalej...

Futbalisti Hnúšte prezimujú na jedenástom mieste, na jeseň riešili aj brankársky problém

3.nov.2021 - O uplynulých mesiacoch sme sa porozprávali s manažérom FK Iskra Hnúšťa Marianom Petrokom. Ďalej...

FUTBAL: Kokava v závere jesennej časti sezóny získala bod

1.nov.2021 - Jesenná časť futbalovej sezóny 2021/22 sa skončila aj pre mužstvo z Kokavy nad Rimavicou. Ďalej...

REGIÓN A POLITIKA

Spor pre mestské noviny. Niektorým poslancom sa nepáči, že primátor do nich prispieva obsahom
2.nov.2021 - Na októbrovom zasadnutí mestského zastupiteľstva sa riešila aj otázka mestských novín. Ďalej...
2.nov.2021 - Na októbrovom zasadnutí mestského zastupiteľstva sa riešila aj otázka mestských novín. Ďalej...

Rozhovor

Aký bol rok 2021 v našej redakcii? Echoviny, Rimavu a Novohradské mesačne čítalo okolo 200-tisíc ľudí
31.dec.2021 - Rozhovor s D. Csúrom, zakladateľom značky Mediálna.sk., ktorá zastrešuje Echoviny.sk. Ďalej...
31.dec.2021 - Rozhovor s D. Csúrom, zakladateľom značky Mediálna.sk., ktorá zastrešuje Echoviny.sk. Ďalej...

Kultúra

Obec zriadila pamätnú izbu na počesť známych rodákov. Svoje miesto tu majú osobnosti z rôznych oblastí života, hovorí starostka
10.dec.2021 - Aktuálne 13 známych osobností si chce obec uctiť aj týmto spôsobom. Ďalej...
10.dec.2021 - Aktuálne 13 známych osobností si chce obec uctiť aj týmto spôsobom. Ďalej...

Zaujímavosti z regIónu

Deti sa učia od malička. Učte sa počas materskej aj vy
23.jan.2022 - Príchod dieťaťa na svet, hlavne vášho prvého, je veľkou udalosťou. Rodičom to kompletne zmení priority a celý život. Ďalej...
23.jan.2022 - Príchod dieťaťa na svet, hlavne vášho prvého, je veľkou udalosťou. Rodičom to kompletne zmení priority a celý život. Ďalej...
©2022 Gemerská mediálna spoločnosť, s.r.o., Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Akékoľvek rozmnožovanie časti alebo celku textov, fotografií, grafov akýmkoľvek spôsobom, v slovenskom, ale aj v inom jazyku bez písomného súhlasu vydavateľa je zakázané.
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram