Tradičné medovníkové cesto v minulosti vydržalo aj niekoľko rokov

24. decembra 2015 | 12:10 |  |

Medovníky boli aj v minulosti typické hlavne pre obdobie adventu v podobe sladkej predzvesti Vianoc. Podľa slov Emílie Mázorovej, etnologičky z Novohradského múzea s galériou (NMG) v Lučenci sa piekli v kláštoroch, na panstvách a pripravovali si ich tiež vtedajší jednoduchí ľudia. Medovnikárstvo sa však vyvinulo aj ako samostatné remeslo.

medovnikyZa jeho kolísku je podľa etnologičky považovaný nemecký Norimberg, kde vznikol prvý medovnikársky cech v Európe. Neskôr sa rozšírilo do ďalších krajín, pričom medovnikárov označovali latinským výrazom dulcarius. "Zachovali sa záznamy, že medovnikárstvo na dnešnom území Slovenska existovalo už v 14. storočí, pričom hlavným centrom bola Bratislava. Tam bol v roku 1619 založený aj prvý medovnikársky cech v celom Uhorsku," podotkla. Ďalšie významné medovnikárske dielne boli na Slovensku v Trnave, Banskej Štiavnici, Levoči a Bardejove.

V Novohrade, ktorého históriou sa NMG zaoberá, sa medovnikárstvo rozvíjalo neskoršie. "Medovníky si ľudia piekli aj na dedinách, jednoznačným centrom však bol Lučenec, kde existovalo ako remeslo," uviedla Mázorová s tým, že súvisiace informácie však nesiahajú príliš ďaleko do minulosti. "V roku 1938 je doložené pernikárstvo na Sokolovskej ulici, ktoré patrilo Alexandrovi Kovácsovi Sándorovi. Druhým pernikárom bol Lajos Molnár, ktorý pôsobil na Šafárikovej ulici," priblížila.

Najdôležitejšou surovinou pri príprave medovníkového cesta bol med, ktorý medovnikári kupovali len od overených kupcov. "Bolo to podstatné, lebo od medu závisela aj kvalita medovnikára a jeho produktov. Artikuly, teda pravidlá medovnikárskych cechov, ho veľmi prísne zakazovali kupovať od priekupníkov," upozornila etnologička, podľa ktorej toto opatrenie malo prispieť ku kvalite a čistote medu. Druhou základnou zložkou bola ražná múka. "Nemám však vedomosť, že by sa niekde v archívoch zachovali kompletné pôvodné receptúry tohto cesta. Medovnikári si ich totiž prísne chránili. Bolo to veľké tajomstvo, ktoré sa dedilo z generácie na generáciu," vysvetlila Mázorová. Cudzí človek sa podľa jej slov mohol k týmto informáciám dostať jedine vďaka sobášu. "Keď sa vydávala dcéra medovnikára, zvykla do vena dostať aj priamo hotové cesto," dodala.

Medovníkové cesto sa vyrábalo vo veľkom a do zásoby. "Uvarený med zahorúca vyliali do veľkého dreveného koryta, pridali ražnú múku a drevenou lopatou túto zmes vymiešali na riedke tekuté cesto. Nechali ho vychladnúť, až kým úplne nestuhlo a následne ho ukladali do drevených dební, ktoré skladovali na tmavom mieste. Takéto cesto stálo niekoľko mesiacov, ba dokonca aj rokov, a jeho kvalita sa tým zvyšovala," zdôraznila etnologička. Ako dodala, špecifická chuť medovníkov od rôznych medovnikárov závisela od pridávaných prísad a korenín i dĺžky ich pečenia.

Zo skladovaného cesta medovnikári postupne odkrajovali a vtláčali ho do drevených foriem, ktoré dávali medovníkom tvar. Spočiatku sa používali jednoduché hlinené formy, neskôr okrúhle drevené bez ozdôb. "Na vrchole rozmachu medovnikárstva boli typické vyrezávané drevené formy so zložitými umeleckými motívmi, ktoré si medovnikári zvykli vyrezávať sami. Na ich výrobu však bežne nebol čas, preto ich zhotovovali hlavne počas zimy. Najkvalitnejšie boli z hruškového dreva, v nutných prípadoch sa vyrábali aj z lipy," ozrejmila Mázorová.

Predaj medovníkov v tomto vrcholnom období podľa jej slov závisel aj od ich dekoratívnosti. "Medzi medovnikármi vládla konkurencia a predháňali sa, ktorý majster prinesie na trh novú a čo najoriginálnejšiu podobu medovníka," vysvetlila s tým, že na nich prevládali náboženské výjavy, obrazy zo života vyšších vrstiev či dokonca podobizne panovníkov. "Takéto medovníky však boli určené hlavne pre šľachtu. Pre poddanský ľud boli jednoduchšie, v tvare srdca či bábiky. Pre deti mali tvary husárov, koníkov a podobne," doplnila etnologička.

Ústup medovnikárstva nastal v 19. storočí. "Súvisel s priemyselnou revolúciou a vznikom cukrovarov a cukrárstva. Medovnikárstvo postupne zaniklo a s ním aj tradičné medovníky. Tie dnešné by sa z odbornej stránky mali označovať skôr termínom perníky. Rozdiel je napríklad v tom, že sa nevtláčajú do foriem, ale vykrajujú," zakončila.

Zdieľať príspevok
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
Aktuálne
NajčítanejŠie
 
V rámci 100 jarných kilometrov turisti opäť vystúpia na Sinec
21.apr.2024 - Spoznať časť histórie regiónu i jeho prírodných krás môžu účastníci tohtoročného výstupu na vrch Sinec. Ďalej...
V Rimavskej Píle zrušia materskú školu, dôvodom sú vysoké náklady a málo detí
8.apr.2024 - Dôvodom zrušenia je nízky počet detí a vysoké náklady na prevádzku. Ďalej...
Od profesionálneho pretekára k podnikateľovi: Filip Balciar otvára tretiu cyklistickú predajňu
5.apr.2024 - Bývalý pretekár v horskej a cestnej cyklistike Filip Balciar prevádzkuje momentálne dve predajne Profibikers.sk v Lučenci a v Rimavskej Sobote. Ďalej...
Pridajte sa do tímu ako web dizajnér a grafik
21.mar.2024 - Niektoré veci v živote sa naplánovať nedajú, úspech v biznise však áno, to je heslo marketingovej spoločnosti Prognessa.com Ďalej...
Skvelá pracovná príležitosť: Hľadá sa asistent/ka konateľa
21.mar.2024 - Predstav si moment, keď sa otvárajú dvere novým možnostiam a príležitostiam, ktoré môžu zmeniť tvoj život. Ďalej...

DO POZORNOSTI

Cyklonadšencov čaká 7. ročník medzinárodného cyklomaratónu Jarná cena Ceroviny
Pretekári sa na štart postavia opäť prvý májový deň. Ďalej...
17.apr.2024 - Pretekári sa na štart postavia opäť prvý májový deň. Ďalej...

Šport

Cyklonadšencov čaká 7. ročník medzinárodného cyklomaratónu Jarná cena Ceroviny
17.apr.2024 - Pretekári sa na štart postavia opäť prvý májový deň. Ďalej...
17.apr.2024 - Pretekári sa na štart postavia opäť prvý májový deň. Ďalej...
Hnúšťanskí a revúcki kickboxeri si z Trnavy priniesli pódiové umiestnenia
3.mar.2024 - Na tatami sa postavilo 214 súťažiacich z 32 klubov a z 3 krajín – Slovensko, Česko a Maďarsko. Ďalej...
V Seredi sa konalo prvé kolo Slovenského pohára, Krahulcová odišla so striebrom
4.sep.2023 - Uplynulú sobotu (2. septembra) sa v Seredi konalo historicky prvé kolo Slovenského pohára v cyklistickej disciplíne gravel. Ďalej...

Mesto Hnúšťa aktualizovalo otváracie hodiny kúpaliska

15.aug.2023 - Letné počasie nám ešte ale nepovedalo posledné slovo a bazény môžete stále využiť. Ďalej...

Hnúšťanskí taekwondisti si z pobrežia Balatonu priniesli zlato, striebro, aj víťazný pohár

28.jún.2023 - Na pobreží Balatonu sa konal 2. ročník medzinárodnej súťaže Beach Poomsae 2023. Ďalej...

Medailová žatva taekwondistiek z Hnúšte: Nestratili sa v konkurencii susedných štátov

9.jún.2023 - Tie úspešne reprezentovali v poomsae klub aj mesto Hnúšťa. Ďalej...

Téma týždňa

Značka Regionálny produkt Gemer-Malohont sa rozrástla o 11 nových členov
13.dec.2023 - Oblastná organizácia cestovného ruchu GEMER prvýkrát ako koordinátor značky regionálny produkt Gemer-Malohont, udelila certifikáty novým regionálnym producentom a poskytovateľom služieb. Ďalej...

Značka Regionálny produkt Gemer-Malohont sa rozrástla o 11 nových členov

13.dec.2023 - Oblastná organizácia cestovného ruchu GEMER prvýkrát ako koordinátor značky regionálny produkt Gemer-Malohont, udelila certifikáty novým regionálnym producentom a poskytovateľom služieb. Ďalej...

REGIÓN A POLITIKA

Predčasné parlamentné voľby 2023: V okrese Poltár vyhrala jasne strana Smer - Sociálna demokracia
2.okt.2023 - Na druhom mieste skončila strana Hlas - Sociálna demokracia. Ďalej...
2.okt.2023 - Na druhom mieste skončila strana Hlas - Sociálna demokracia. Ďalej...

Rozhovor

Uvedomujem si silu získaného mandátu, hovorí nový primátor Hnúšte
6.nov.2022 - Do kandidatúry sa podľa jeho slov púšťal bez akýchkoľvek očakávaní. Ďalej...
6.nov.2022 - Do kandidatúry sa podľa jeho slov púšťal bez akýchkoľvek očakávaní. Ďalej...

Kultúra

Pripravovaná kniha odhalí najkrajšie umelecké zábery regionálnych fotografov z nášho regiónu
17.okt.2023 - Kniha Čarovná Rimavská Sobota a okolie bude plná tých najkrajších umeleckých fotografií od regionálnych fotografov na mesto Rimavská Sobota, mestá Hnúšťa a Tisovec. Ďalej...
17.okt.2023 - Kniha Čarovná Rimavská Sobota a okolie bude plná tých najkrajších umeleckých fotografií od regionálnych fotografov na mesto Rimavská Sobota, mestá Hnúšťa a Tisovec. Ďalej...

Zaujímavosti z regIónu

Korfu: Dovolenka nanajzelenšom, smaragdovom ostrove Európy
19.apr.2024 - Korfu, zelený drahokam Iónskeho mora, láka návštevníkov svojou prírodnou krásou, bohatou históriou a pohostinnosťou miestnych obyvateľov. Najzelenší strov Európy, ležiaci na hranici medzi Gréckom a Albánskom, ponúka jedinečnú kombináciu pláží s bledým pieskom, kľukatých uličiek starých mestečiek a zelených pahorkov obklopených olivovníkmi a vinicami, čo je ojedinelá kombinácia podmienok, ktoré vytvárajú ideálne prostredie vhodné na […] Ďalej...
19.apr.2024 - Korfu, zelený drahokam Iónskeho mora, láka návštevníkov svojou prírodnou krásou, bohatou históriou a pohostinnosťou miestnych obyvateľov. Najzelenší strov Európy, ležiaci na hranici medzi Gréckom a Albánskom, ponúka jedinečnú kombináciu pláží s bledým pieskom, kľukatých uličiek starých mestečiek a zelených pahorkov obklopených olivovníkmi a vinicami, čo je ojedinelá kombinácia podmienok, ktoré vytvárajú ideálne prostredie vhodné na […] Ďalej...
©2022 Gemerská mediálna spoločnosť, s.r.o., Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Akékoľvek rozmnožovanie časti alebo celku textov, fotografií, grafov akýmkoľvek spôsobom, v slovenskom, ale aj v inom jazyku bez písomného súhlasu vydavateľa je zakázané.
©2023 Gemerská mediálna spoločnosť, s.r.o., Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Akékoľvek rozmnožovanie časti alebo celku textov, fotografií, grafov akýmkoľvek spôsobom, v slovenskom, ale aj v inom jazyku bez písomného súhlasu vydavateľa je zakázané.
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram