Rozhovor: Matúš z Hnúšte varí v Prahe aj pre celebrity

15. júna 2014 | 0:25 |  |  |

Matúš Nahálka (25) z Hnúšte uspel v konkurencii pražských kuchárov. Dnes varí v luxusnom hoteli v centre Prahy a pravidelne pripravuje jedlá Karlovi Gottovi, či Dare Rolins.

matus_nahalka (3)Ako si sa dostal ku vareniu? Kde si študoval?

Neviem, či to bola náhoda, alebo osud. Ako malí chlapci bažiaci po nových zážitkoch sme skúmali opustenú záhradnú reštauráciu „Bunker“ v Hnúšti. Objavili sme pre nás mnoho zaujímavých vecí. Mal som vtedy asi 5 rokov a domov som si priniesol veľkú drevenú varechu. Okrem toho som rád papal a motal sa pri mame v kuchyni a keď som sa mal rozhodnúť, kam pôjdem na strednú školu, išiel som na SOU Služieb v Rimavskej Sobote. Samozrejme za kuchára.

Kde si sa zamestnal hneď po škole?

Už popri škole som začal pracovať ako kuchár v reštaurácii Kocka v Hnúšti. Po skončení školy som odišiel skúsiť šťastie do Vysokých Tatier, pracoval som ako kuchár v penzióne Villa park v Tatranskej Lomnici. Tu som dostal cennú radu od pána kuchára, ktorý v minulosti varil na Pražskom hrade - nezostať na jednom mieste, nebáť sa vyskúšať čo najviac kuchýň.

Vypočul si túto radu?

Áno. Postupne som vystriedal niekoľko kuchýň. Pracoval som aj v Hnúšti a okolí, napríklad v Euromoteli v R. Sobote, v Sklenníku v Klenovci a v hoteli Hunter v Revúcej. Ďalšie moje kroky už smerovali do väčšieho sveta.

matus_nahalka (1)Kde si skúšal šťastie v Bratislave?

Kuchár, ak má prax, si v Bratislave prácu nájde rýchlo. Niekedy však musí vziať aj horšie miesta, to bol príklad fastfoodu Santa Fe. V Bratislave som pracoval ešte v reštaurácii Abigail vo Vajnoroch a v pizzerii Sicilia v Petržalke. Keď som už mal dostatočnú prax, dobrý životopis a skúsenosti, rozhodol som sa odísť do Prahy.

A tam si doteraz...

A tam som dodnes. Začal som v reštaurácii Sezio, pracoval som v Krkonošiach v Peci pod Sněžkou a nakoniec som sa dopracoval až k dnešnému zamestnávateľovi – päťhviezdičkovému hotelu U prince.

Bolo ťažké získať prácu v hoteli U Prince?

matus_nahalka (13)

Hotel U Prince *****

Veľmi. Je to pražská špička - medzinárodný hotel na Staromestskom námestí v srdci Prahy, pár metrov od orloja. Je známy medzinárodnou i klasickou českou kuchyňou. Môžem vám napríklad prezradiť, že v našej kuchyni pracuje približne 45 ľudí. Tri podzemné poschodia tvoria sklady surovín, výrobňa cestovín a zmrzliny. Aj kuchyne sú na troch poschodiach. Centrálna kuchyňa na prízemí, prvé poschodie je cukráreň a studená kuchyňa a tá najmenšia je na streche hotela.

Práve strecha hotela je najlukratívnejšou časťou hotela?

Áno, je to miesto s krásnym výhľadom na námestie s orlojom, celé centrum, hrad i Malú stranu. Stôl si je potrebné rezervovať niekoľko dní vopred, jedlá sa pripravujú pred očami zákazníkov.

matus_nahalka (15)

Strecha hotela U Prince *****. Stôl si treba rezervovať aj niekoľko dní vopred.

A čo hotelový bar?

Volá sa Black Angel´s a je situovaný v podzemí. Ide o bar v štýle amerických prohibičných podnikov 30-tych rokov. Je tam dobová živá hudba, barmani sú oblečení v dobových oblekoch. Bar každý rok získava ocenenia, v roku 2013 bol nominovaný medzi 10 top hotelových barov na svete a top 6 barov v Európe. Podelil by som sa s vami o fotografiu, ale bohužiaľ, je tam prísny zákaz fotiť.

Poďme naspäť do kuchyne – je to ťažká práca? Na akej pozícii pracuješ teraz?

Pracujem 14 hodín – dlhý, krátky týždeň.V kuchyni sú tropické horúčavy a nie je to jednoduchá práca. Odkedy som nastúpil, prešiel som si všetky pozície od tých najhorších, aby som sa všetko naučil. Momentálne som na pozícii šéfa pasty, čiže zodpovedám za prípravu cestovín. Pravidelne však pracujem aj na terase a varím priamo pred zákazníkmi. 

Matúš v českej kuchyni pracuje so slovenským znakom na hrudi

Matúš v českej kuchyni pracuje so slovenským znakom na hrudi

Karel Gott v reštaurácii na streche hotela

Karel Gott v reštaurácii na streche hotela

Chodia do vašej reštaurácie aj známi ľudia?

Každý deň. Varil som pre prezidenta Václava Klausa, maestra Karla Gotta, Leoša Mareša, Petru Faltínovú, Vaška Vydru, skupinu Olympic, Mahulenu Bocanovú, Daru Rolins a veľa ďalších. Už to ani tak nevnímam.

Aké je Tvoje najobľúbenejšie jedlo? A ktoré jedlo najradšej varíš?

Najradšej mám slovenské halušky. Každé jedlo je pre mňa určitou výzvou a ja ju vždy rád príjmam, takže varím rád všetko.

Ak by si varil napríklad pre prezidenta, čo by si mu navaril?

Určite niečo z receptov zo slovenskej kuchyne. Tá pre mňa bude vždy najlepšia.

Aké sú Tvoje ambície ďalej? Kde sa vidíš o 5 rokov?

Momentálne ma zaujala francúzska kuchyňa, ktorej sa chcem venovať a naučiť sa jej tajomstvá. Do budúcnosti viem, že chcem ďalej variť, ale určite by som sa rád pohol ďalej za novými obzormi a skúsenosťami. Rád by som skúsil Dubaj, alebo Karibik.

matus_nahalka (91

Čo si sa naučil vo veľkom svete?

Stále sa učím. Hlavne že treba pracovať na sebe neustále a nepozerať sa cez ružové okuliare.

Vraciaš sa domov do Hnúšte často?

Do Hnúšte sa vraciam hlavne rád. Ale nie často, kvôli práci mám málo možností.

Čo by si odkázal mladým ľuďom v Hnúšti?

Aby si verili a nebáli sa vypadnúť od maminej sukne. Svet ponúka veľa možností a vždy sa dá domov vrátiť, ale ak sa doma nedarí, treba ísť skúsiť šťastie do sveta.

matus_nahalka (xx

Rozhovory so zaujímavými ľuďmi z regiónu pripruje pre Echoviny.sk náš externý spolupracovník Roman Lebeda. 

 

Zdieľať príspevok
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
Aktuálne
Najčítanejśie
 
R: BREZOVO: Ľudia majú záujem o bývanie v obci, tej však chýbajú stavebné pozemky
22.sep.2021 - Samospráva registruje aj záujem aj zo strany mladých ľudí, ktorí by si chceli postaviť úplne nové rodinné domy. Ďalej...
Banským mestom môže Hnúšťa vďaka obrovskému ložisku magnezitu zostať ešte 100 rokov
21.sep.2021 - Súčasťou hačavského banského systému je autotunel pre nákladné vozidlá, ktorý má dĺžku zhruba kilometer s prevýšením 92 metrov. Ďalej...
FUTBAL: Hnúšťa získala bod, Tisovec porazil Opatovskú Novú Ves
20.sep.2021 - Pozrite si výsledky víkendových (18. a 19. 9.) zápasov futbalových mužstiev z nášho regiónu. Ďalej...
Kaštieľ v Kokave vyzerá ako z rozprávky, šťastný koniec je však veľmi otázny (1. časť)
17.sep.2021 - Bohužiaľ, hoci zeleň na kaštieli vyzerá vskutku zaujímavo a fotogenicky, aj ona prispieva k jeho rýchlejšiemu chátraniu. Ďalej...
Novou cirkevnou administrátorkou v Kraskove sa stala Janka Miháliková
16.sep.2021 - Po novom tak má na starosti všetky štyri výnimočné gotické kostoly v našom regióne, okrem Kraskova aj Kyjatice, R. Brezovo a R. Baňu Ďalej...

DO POZORNOSTI

September v DIEGO: Čakajú na vás až 33-percentné zľavy na koberce a podlahy v skvelých cenách
Zľavy dostanete na vybrané metrážne koberce, záclony a závesy, behúne i rohožky do interiéru. Ďalej...
15.sep.2021 - Zľavy dostanete na vybrané metrážne koberce, záclony a závesy, behúne i rohožky do interiéru. Ďalej...

Šport

FUTBAL: Hnúšťa získala bod, Tisovec porazil Opatovskú Novú Ves
20.sep.2021 - Pozrite si výsledky víkendových (18. a 19. 9.) zápasov futbalových mužstiev z nášho regiónu. Ďalej...
20.sep.2021 - Pozrite si výsledky víkendových (18. a 19. 9.) zápasov futbalových mužstiev z nášho regiónu. Ďalej...
Futbalisti Kokavy sa blysli a zdolali lídra súťaže
16.sep.2021 - Stred pracovného týždňa (15. 9.) patril aj v našom regióne futbalu. Ďalej...
FUTBAL: Kokavčania kradli body v Cinobani, Hnúšťa v Krtíši neuspela
13.sep.2021 - Ako dopadli víkendové futbalové zápasy siedmeho kola? Pozrite si výsledky. Ďalej...

FUTBAL: Tisovec zdolal Vinicu, Kokavčania si vychutnali Halič

6.sep.2021 - Ako sa na trávnikoch darilo futbalovým mužstvám z nášho regiónu? Pozrite si výsledky. Ďalej...

Hnúšťa v Jesenskom neuspela, Kokava dostala debakel

30.aug.2021 - Ako dopadli víkendové zápasy futbalových mužstiev z regiónu? Pozrite si výsledky. Ďalej...

FUTBAL: Revúca odišla z Hnúšte bez bodu, štyri góly Kokavčana Sendreia

23.aug.2021 - Pozrite si výsledky víkendových zápasov futbalových mužstiev z nášho regiónu. Ďalej...

Téma týždňa

R: BREZOVO: Ľudia majú záujem o bývanie v obci, tej však chýbajú stavebné pozemky
22.sep.2021 - Samospráva registruje aj záujem aj zo strany mladých ľudí, ktorí by si chceli postaviť úplne nové rodinné domy. Ďalej...

R: BREZOVO: Ľudia majú záujem o bývanie v obci, tej však chýbajú stavebné pozemky

22.sep.2021 - Samospráva registruje aj záujem aj zo strany mladých ľudí, ktorí by si chceli postaviť úplne nové rodinné domy. Ďalej...

REGIÓN A POLITIKA

E. Heger by chcel zvýšiť zaočkovanosť aj v rómskych komunitách. Pomôcť by mohli všeobecní lekári
12.aug.2021 - Heger chce, aby aj tento región bol lepšie chránený pred treťou vlnou pandémie. Ďalej...
12.aug.2021 - Heger chce, aby aj tento región bol lepšie chránený pred treťou vlnou pandémie. Ďalej...

Rozhovor

Bývalá študentka tisovského gymnázia dnes učí na univerzite v Londýne a pracuje pre prestížny The Guardian
8.júl.2021 - Prečítajte si rozhovor s bývalou študentkou Evanjelického bilingválneho gymnázia v Tisovci Evelyn Kéryovou. Ďalej...
8.júl.2021 - Prečítajte si rozhovor s bývalou študentkou Evanjelického bilingválneho gymnázia v Tisovci Evelyn Kéryovou. Ďalej...

Kultúra

Aj Tisovec zorganizuje Dni mesta, tešiť sa môžete na Fragile či Mafiu Corner
25.aug.2021 - V sobotu sa budete môcť tešiť na bohatý kultúrny program, ktorý sa začne už v ranných hodinách. Ďalej...
25.aug.2021 - V sobotu sa budete môcť tešiť na bohatý kultúrny program, ktorý sa začne už v ranných hodinách. Ďalej...

Zaujímavosti z regIónu

Banským mestom môže Hnúšťa vďaka obrovskému ložisku magnezitu zostať ešte 100 rokov
21.sep.2021 - Súčasťou hačavského banského systému je autotunel pre nákladné vozidlá, ktorý má dĺžku zhruba kilometer s prevýšením 92 metrov. Ďalej...
21.sep.2021 - Súčasťou hačavského banského systému je autotunel pre nákladné vozidlá, ktorý má dĺžku zhruba kilometer s prevýšením 92 metrov. Ďalej...
© 2021 Všetky práva vyhradené. Preberanie článkov bez súhlasu autora je prísne zakázané.
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram