Neoddeliteľnou súčasťou každej kuchyne je aj kuchynská pracovná doska. Prakticky príprava každého jedla začína na nej. Už skrz tento fakt sa dá predpokladať, že ide o časť kuchyne, ktorá je vcelku namáhaná.
Vo všeobecnosti sú kamenné pracovné dosky skvelou voľbou
Natíska sa otázka aký materiál si vybrať pre kuchynskú pracovnú dosku ak chceme, aby sme sa aj po rokoch, keď budeme na nej chystať nedeľný obed, či si krájať exotické ovocie, kochali jej neporušenou krásou? Odpoveďou je kameň.
Kamenné pracovné dosky môžeme naviac rozdeliť na pracovné dosky z prírodného a technického kameňa. Aj keď sú si veľmi podobné, nájdu sa v ich vlastnostiach menšie odlišnosti, ktoré však môžu byť rozhodujúcim faktorom v prípade, že sa neviete medzi týmito dvoma druhmi kamenných pracovných dosiek rozhodnúť. V čom sa teda odlišujú?
Bude pre vás lepší prírodný kameň alebo skôr technický? Na to vám teraz odpovieme
Z výhod kuchynských pracovných dosiek z technického kameňa vás bude zrejme najviac zaujímať jeho nízka nasiakavosť, keďže má uzavreté póry na povrchu. Technický kameň má výhody aj z hľadiska dizajnu. Ponúka širší výber farebných odtieňov a je pri ňom zaručená zhoda štruktúry so vzorkou a taktiež spoje jednotlivých dosiek sú menej viditeľné.
Aby vaše rozhodovanie nebolo také jednoduché aj prírodný kameň má svoje výhody. V prvom rade vás určite zaujme o niečo nižšia cena. Z praktického hľadiska kuchynské pracovné dosky z prírodného kameňa lepšie odolávajú vyšším teplotám, napríklad ak na takúto dosku položíte rozpálený hrniec.
Prírodný kameň má aj výrazne vyšší lesk ako kameň technický. Čo sa dizajnu týka, je to subjektívne, ale niekomu môže viac vyhovovať originálna kresba prírodného kameňa, ktorá sa jednoducho nedá umelo nahradiť.